İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Neydiney Güncel Harran Ovası'nda dev obruklar: Çiftçiler endişeli!

Harran Ovası'nda dev obruklar: Çiftçiler endişeli!

Şanlıurfa'da Haliliye ve Eyyübiye ilçelerindeki pamuk tarlasında biri 15 metre çapında 4 obruk oluştu. Harran Ovası'ndaki obruklar paniğe yol açtı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Harran Ovası'nda dev obruklar: Çiftçiler endişeli!

Daha önce Konya'da sıklıkla görülen obruklar, bu kez Şanlıurfa'da görüldü. Haliliye ve Eyyübiye ilçelerine bağlı Ballıca ve Karaali mahallelerindeki pamuk tarlalarında biri 15 metre çapında 4 obruk oluştu. Harran Ovası'nda oluşan obruklar, çiftçiler arasında endişeye yol açtı.

15 metre çapında, 10 metre derinliğinde 4 obruk oluştu

Konya'da sık sık görülen obruk oluşumu Şanlıurfa'da da görülmeye başladı. Ballıca ve Karaali mahallelerindeki pamuk tarlasında biri 15 metre çapında ve 10 metre derinliğinde 4 adet obruk oluştu.

Harran Ovası'nın bereketli topraklarında oluşan obruklar, tarlada çalışan işçiler tarafından fark edildi. Gördükleri dev obruklar karşısında şaşıran çiftçiler, Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne ihbarda bulundu.

Bölgede inceleme yapan yetkililer, durumun fazla sulama sonucu meydana geldiğini belirterek işçi ve çiftçilerden tarlada çalışırken obruklara düşmemesi için dikkatli olmalarını istedi.

'Konya'daki olayın tersi olmuş'

Bölgede incelemelerde bulunan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, şöyle konuştu:

Şanlıurfa'da, biliyorsunuz bu yıl bizim yaklaşık olarak 180 bin kektar alanda pamuğumuz var. Bu da yaklaşık olarak 1 milyon ton pamuk demektir. Pamuğun çok olduğu bir alanda sulama düzenli yapılmazsa bazı olumsuz yapılar meydana gelir.

Sahada siz de gözlemlediniz, biz de gözlemledik. Bu yapıların oluşmasının sebebi fazla sulamadır. Suyu çok verirseniz, aşağıdaki tabakalardaki kil ve yapı büyük bir şekilde boşalıyor ve toprak aşağı doğru çöküyor, yani burada, Konya'da olan olayın tersi meydana gelmiş oluyor. Konya'dan suyu fazla çektiğimiz için yeraltı suyu obruk oluşturuyor. Burada da çok suladığımız için obruklar oluşmaya başladı.

Ben sizin aracılığınızla çiftçilerimize şunu söylemek istiyorum: Dünyadaki en kıymetli kaynak su ve Türkiye'nin de bu temiz suyunun kullanımı çiftçilerimizin elinde, tarımda kullanılan suyu ne kadar tasarruflu kullanırsak o kadar güzel üretim yapmış oluruz. Bu konuda da çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimize yatırım yapmış oluruz. Çiftçilerimize duyurmuş olalım.

Burada çiftçimizin korunabilmesi için, çiftçimizin erozyondan da korunabilmesi için suyu doğru kullanılması gerekiyor. Suyu merkeze alıp tasarruf ederek, israf etmeden kullanılması gerekiyor.

Bizim çiftçimiz israfı sevmez, inşallah bundan sonra da biz bu bilgilendirmeleri yaparak çiftçimizi uyarmış olacağız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Narin’in köyüne psikososyal destek: Çocuklar kendilerini güvende hissetmiyor

Narin’in köyüne psikososyal destek: Çocuklar kendilerini güvende hissetmiyor